Artikkel - aspire.no - ORGANISASJONSKULTUR OG LEDELSE


ORGANISASJONSKULTUR OG LEDELSE
Om stilling – endringsledelse – nye bedrifter som fusjonerer er overskrifter som vi ser i aviser og andre medier hver eneste dag. Noen lykkes andre ikke.
En av forutsetningene for å lykkes er etter min mening at bedriftens ledelse bruker tid på å skape en felles organisasjonskultur som danner grunnlaget for bedriftens konkurransekraft
og overlevelsesevne.
Organisasjonskultur bygges opp rundt ett sett av felles delte normer, verdier og virkelighetsoppfatninger som utvikles i en organisasjon når medlemmene samhandler med hverandre
og med omgivelsene.
Ledere bør og må ha kunnskap om organisasjonskultur fordi kulturen fungerer som en usynlig kraft som dels kan hindre og dels kan hjelpe organisasjonen til å nå sine mål.
Kulturen hjelper organisasjonens medlemmer til å skape mening i de handlinger som gjøres og gir medlemmene ”modeller” for hvordan de bør handle i ulike situasjoner samt hvorfor de bør handle slik.
Kulturen skaper forutsigbarhet, stabilitet og trygghet. Den effektiviserer også kommunikasjon og samspill mellom organisasjonens medlemmer.
Strategier for utvikling av organisasjonskultur
Sentrale problemstillinger i forhold til strategier for utvikling av organisasjonskultur er om organisasjonskulturen er til hjelp for eller til hinder for å nå bedriftens overordnede mål.
Erkjennelsen av organisasjonskulturen som en strategisk ressurs for verdiskapning og styrket konkurransekraft, er vesentlig for å kunne gjennomføre utvikling og endringer i virksomheten så effektivt som mulig. Samtidig er organisasjonskulturen i stor grad er bestemmende for hvordan og i hvilken form endringsprosess er bør/skal gjennomføres i virksomheten.
Henning Bang, psykolog og økonom definerer organisasjonskultur som de sett av mentale program mer (kulturinnhold) - normer, verdier og virkelighetsoppfatninger - som kommer til uttrykk (kulturuttrykk) i og opprettholdes av handlinger, kommunikasjon, materielle forhold og systemer og strukturer i organisasjonen.
Sammenhengen mellom kulturelle uttrykk og kulturelt innhold kan i henhold til Henning Bang beskrives som følger:

FORTOLKNINGER

Kulturuttrykk og kulturinnhold står i et gjensidig forhold til hverandre.
Kulturinnholdet som kan betraktes som organisasjonsmedlemmenes modeller av og for handling, og som beskrives gjennom kjerneelementene levde verdier, levde normer og virkelighetsoppfatninger, er i seg selv usynlige men manifesterer seg gjennom ulike kulturuttrykk.
Normer er ; felles forventninger til hva som er passende og upassende atferd i gruppen, med andre ord ”de uformelle spilleregler”.
Verdier er ; relativt vedvarende og følelsesmessig baserte oppfatninger om hva som verdsettes, foretrekkes og settes pris på i gruppen, med andre ord ”hva vi etterstrever”.
Virkelighetsoppfatninger er; underliggende antakelser om hva som er sant og usant, hva ulike ting, ord og hendelser betyr, med andre ord ”hva vi tror på”.
Kulturuttrykkene som er de fysiske og observerbare delene av kulturen, er med på å skape og opprettholde kjerneelementene ved at de fortolkes og gis et kommunikativt innhold av
organisasjonens medlemmer.
Organisasjonens kultur sitter i medlemmenes hoder og hjerter. Den påvirker både hvordan en fortolker det en opplever, hvordan en oppfører seg og hva en tenker og føler i organisasjonen.
Organisasjonens kultur er i varierende grad felles delt blant organisasjonen medlemmer, den skapes og gjenskapes kontinuerlig og overføres til nye medlemmer. Med andre ord påvirker organisasjonskulturen atferden i organisasjonen idet medlemmenes atferd er et produkt av og en kilde til dannelse av kultur.
KULTURUTTRYKK
Atferdsuttrykk
Verbale uttrykk
- Handlinger og atferd
- Historier, myter, legender
- Uttrykte følelser
- Språk, sjargong, humor
-Uttalte verdier, normer og oppfatninger
Materielle utrykk
Strukturelle uttrykk
- Objekter og ting
- Ritualer, prosedyrer og seremonier
- Fysisk struktur og
- Rekrutterings- , belønnings- og arkitektur karrieresystemer

KULTURINNHOLD

- Levde verdier
- Levde normer
- Virkelighetsoppfatning er
Et kulturelt tema er rett og slett en måte å organisere et mønster av kulturuttrykk og kulturinnhold på.
Det er med andre ord en gruppering av noen verdier, normer og virkelighetsoppfatninger som kommer til uttrykk i en del handlinger og strukturer i organisasjonen.
I det som følger har undertegnede gjort en analyse av en bedrift hvor den ovennevnte teorien er anvendt:
Analyse av et kulturuttrykk i en bedrift:
Den største utfordringen bedriften står ovenfor er å bli klar over hvilke normer, verdier og virkelighetsoppfatninger som faktisk lever i bedriften pr. dags dato og hva de betyr og hvordan
de kommer til uttrykk for den enkelte medarbeider og i samspill med nåværende kunder og eventuelt fremtidige kunder.
Atferdsuttrykk:
I denne organisasjonen var det viktig finne frem til hva slags kultur ledelsen ønsket å skape gjennom sine handlinger , uttrykte følelser og holdninger. Deretter var det et mål å vurdere hvilke deler av kulturen som ville være med å fremme organisasjonens mål og hvilke deler av kulturen som det var svært viktig å bygge videre på og tydeliggjøre.
Det har vært en betydelig ekspansjon i organisasjonen som har resultert i flere ansatte og ledelsen har derfor sett det som viktig at også nye medarbeidere opplever at kulturen skap
er motivasjon og drivkraft slik at dette igjen skaper merverdi, kunnskapsutvikling og konkurransekraft både for organisasjonen og i samspillet med kundene.
Dette igjen skaper trygghet og forutsigbarhet som kulturuttrykk og dette kommer også til uttrykk i organisasjonens forretningside
`
Verbale uttrykk:
Organisasjonen er preget av at man gir hverandre tydelige signaler og tydelige tilbakemeldinger både på fungering, arbeidets innhold og på kvaliteten i gjennomføring av arbeidsoppgaver. Dette oppleves som en betydelig styrke pr. dags dato og organisasjonen opplever at de har et konkurransefortrinn også i forhold til dette når det gjelder å få oppdrag.
Oppriktighet i forhold til kunder er et annet stikkord. Her er det nedfelt i interneetiske regler. Dette blir til enhver tid fulgt opp og etterprøvet dersom det er utglidninger i forhold til internt regelverk. Dette skaper trygghet og styrke i handlinger og i adferd og dette er et tydelig kulturuttrykk.
Uttrykte følelser til og om hverandre - med tydelige tilbakemeldinger på fungering, med medarbeider samtaler 2 x pr. år, så gir dette klare uttrykk i arbeidsmiljøet.
Samtidig gir det også en indikasjon på hvorvidt hele organisasjonen arbeider kreativt og konstruktivt mot de overordnede mål som er satt. Miljøet er preget av omsorg, stor grad av oppriktighet og nærhet. Kulturuttrykkene her blir både på inspirasjon, omsorg, delaktighet og glede.
Organisasjonen er fortsatt i en prosess hvor et felles verdigrunn lag og en felles forståelse av disse verdiene konkretiseres og tydeliggjøres for hver enkelt medarbeider. Verdier som oppriktighet, punktlighet, nøkternhet, tydelighet, ærlighet, ansvarsfullt osv. skal prege organisasjonen både internt og eksternt. Organisasjonen holder til i enkle kontorer sentralt i Oslo,
hvor flere ansatte deler kontor og skriveplass.

test footer